Przepisy na zdrowe przekąski






                                       Przepisy na zdrowe przekąski
1. Mini “pizze” z cukinii
Pizza to coś, co raczej nie kojarzy się zdrowo, ale w wersji z cukinią to naprawdę super przekąska. Cukinię myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Na każdy z plasterków nakładamy trochę sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki z czosnkiem), a następnie mały kawałek sera (u może być kozi w plastrach, ale może być bardzo cienko pokrojona gouda lub mozarella). Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na około 20 minut.


2. Pomidorki koktajlowe z bazylią
Garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych łączymy w misce z 10 listkami świeżej bazylii i łyżką oliwy z oliwek. Całość delikatnie solimy i mieszamy. Pomidorki można też nadziać na wykałaczki – wtedy sprawdzą się idealnie w formie przekąski na imprezę. Opcjonalnie można do pomidorków dodać małe kulki mozzarelli.


3. Oliwki zielone i czarne wymieszane z czosnkiem
Wytrawna przekąska, która doskonale smakuje z domowym chlebem, ale jest też pyszna bez dodatków. Zielone i czarne oliwki wyjmujemy ze słoika, płuczemy, wsypujemy do miski. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy z oliwek. Oliwki nadziewamy na wykałaczki.


4. Cykoria i kremowy serek
Chrupiąca cykoria i kremowy serek to wspaniała przekąska. Można użyć  kremowego sera koziego, ale dobrze sprawdzi się też kremowy serek kanapkowy typu philadelphia. Po prostu rozkładamy cykorię tak, aby utworzyć łódeczki z jej liści. Następnie na każdej z nich kładziemy łyżeczkę sera i delikatnie solimy i posypujemy pieprzem.


5. Surowe papryki z sosem czosnkowym
Można przygotować talerz kolorowych papryk, które schrupiemy, maczając je wcześniej w sosie czosnkowym!
 Papryki kroimy na podłużne kawałki i układamy na talerzu. Przygotowujemy sos czosnkowy – do jogurtu naturalnego dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz – całość mieszamy.



 6. Sos tzatziki z marchewkami i selerem naciowym












Ten sos to potrawa greckiej kuchni. Aby go przygotować wystarczy obrać i przekroić na pół jednego dużego ogórka i wyjąć z niego nasiona. Następnie ogórka ścieramy na tarce. Do 300 ml gęstego jogurtu (greckiego lub naturalnego) dodajemy przygotowanego ogórka, 3 rozgniecione ząbki czosnku i 1 łyżkę cytryny. Sos dobrze komponuje się z marchewkami pokrojonymi w słupki.


7. Seler naciowy i masło z orzechów nerkowca
 Wiele walorów smakowych posiada seler naciowy połączony z masłem z nerkowców. Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na dwie części. Łódeczki wypełniamy masłem orzechowym.
8. Orzechy włoskie i orzeszki ziemne
Świetne przekąski, które można podjadać bez wyrzutów sumienia. Warto jednak przez rozpoczęciem jedzenia odmierzyć niedużą porcję (ok. 20-30 gramów), tak aby nie jeść ich bezpośrednio
z opakowania – ten sposób pozwoli kontrolować zjadane porcje.

 9. Pomidory z fetą
Kilka pomidorów siekamy i mieszamy z sera feta i ulubionymi ziołami. Pomidory układamy na talerzu wyłożonym szpinakiem lub listkami bazylii. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

 10. Marchewki i domowy hummus


Hummus w różnych smakach i marchewki to świetny pomysł na pyszne domowe przekąski. Przepis na hummus znajdziecie tutaj. Aby otrzymać wersje smakowe hummusu wystarczy do gotowej wersji klasycznej hummusu dodać buraka lub pieczone papryki i całość zblendować na gładki krem.

11. Banany w czekoladzie
Kilka kawałków gorzkiej czekolady rozpuść w małym garnku. Dwa dojrzałe banany pokrój na części, a następnie zanurzaj je w czekoladzie.


12. Jogurt naturalny z syropem klonowym
Do małego kubeczka jogurtu dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego (dobrze sprawdzi się też płynny miód) i 1 łyżeczkę cynamonu – całość dokładnie wymieszaj.

Źródło: https://agataberry.pl/przekaski-na-impreze/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciekawe miejsca w Polsce na wakacje

Ciekawe miejsca na wakacje

JAK NARYSOWAĆ DRZEWO GENEALOGICZNE ?