Warzywa – które są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść
Dlaczego warto jeść warzywa?
„Warzywa są źródłem wielu składników niezwykle cennych dla naszego organizmu, w tym witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego. Oto przykłady warzyw, które m.in. powinniśmy włączyć do swojej diety:pomidor – jest bogatym źródłem witaminy C. Jeden pomidor o gramaturze ok. 200 g pokrywa aż 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Pomidory dostarczają także potas. Ponadto likopen jest znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, szczególnie w formie przetworzonej warzywa te posiadają niezwykłe właściwości dla zdrowia.
papryka – czerwona papryka jest cennym źródłem β-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto papryka zawiera witaminy C, E oraz foliany.
marchewka – jest bogatym źródłem β-karotenu, będącego prowitaminą A oraz błonnika pokarmowego. Już 100 g marchewki (1 niezbyt duża sztuka) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę A w 200%. Pomaga ona m.in. zachować zdrową skórę, dobry wzrok oraz wspomaga działanie układu odpornościowego.
kalafior – dostarcza niemałej dawki witaminy C, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto jest źródłem kwasu foliowego oraz witaminy K, która pozytywnie wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi.
brokuł – stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz K. Zawiera również znaczącą ilość folianów, β-karotenu oraz potasu.
cukinia – cechuje się bardzo niską wartością energetyczną (tylko 15 kcal/100g), składa się w 95% z wody. Warzywo to uważane jest za „ekologiczne”, gdyż nie kumuluje metali ciężkich (w tym szczególnie kadmu) ani azotanów. Doskonale smakuje zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej.
zielony groszek – to cenne źródło witamin (tiaminy, niacyny, witaminy C), składników mineralnych (potasu, fosforu, miedzi, manganu), błonnika pokarmowego i białka roślinnego.
- Źródło: https://urodaizdrowie.pl/warzywa-ktore-sa-najzdrowsze-i-dlaczego-warto-je-jesc
Komentarze
Prześlij komentarz