Zdrowe słodycze dla dzieci


 


Zdrowe słodycze dla dzieci

Kulki mocy to smaczna, zdrowa przekąska, która idealne sprawdzi się jako zamiennik popularnych słodyczy. To wartościowe, pełne bakalii zdrowe słodycze.  W większości zdrowych słodyczy wykorzystuje się bakalie i wystarczy zacząć je podawać dzieciom.

 Źródło: https://www.matczynefanaberie.pl/zdrowe-slodycze-dla-dzieci/

 



1. Kulki mocy z morelami, orzechami 

 


Suszone morele, chociaż dość kaloryczne, są bardzo zdrowe. Zawierają przeciwutleniacze działające antynowotworowo, opóźniają procesy starzenia, regulują ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają zasadotwórczo.

Morele odsączyć z gorącej z wody i zmielić na pastę. Połączyć z płatkami wymieszanymi z orzechami. Z tak przygotowanej masy formować niewielkie kulki, jeżeli kleją się Wam ręce od masy, umyjcie je, wytrzyjcie i od nowa formujcie kulki. Gotowe kulki obtoczyć w wiórkach i wstawić na ok. 30 min. do lodówki.
 Pozostałe wykonywać w podobny sposób. zmieniając tylko skład.

 

2. Kulki mocy z daktylami, karobem i pestkami słonecznika.

 

3. Kulki kokosowe, czyli domowe rafaello

Do smaku - nie są gorsze od oryginału! Tanio, szybko, dużo - cukierki “Rafaello”. | Smaczny.TV

 

Kulki Rafaello ( z kaszy jaglanej):

– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 szklanka wody
– 10 dużych daktyli lub 4 łyżki miodu
– 1/2 szklanki migdałów ( mogą być całe lub mielone)
Dodatkowo:
– niepełna szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia kulek

Daktyle siekamy na mniejsze kawałki.
 Daktyle siekamy na mniejsze kawałki.
Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą na sicie.
Przesypujemy kaszę do niewielkiego rondelka, dodajemy mleko kokosowe, szklankę wody i posiekane daktyle (jeśli zamiast daktyli będziemy używać miodu, to miód dodajemy dopiero po ugotowaniu kaszy ) – mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika o połowę.
Gotujemy kaszę jaglaną tak długo, aż wchłonie cały płyn. Pamiętajmy, że należy co jakiś czas mieszać kaszę podczas gotowania.
Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie, do wysokiej miski przesypujemy ugotowaną kaszę z daktylami, wiórki kokosowe i migdały.
Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Masę jaglano – kokosową wkładamy na 20 minut do zamrażalnika – dzięki temu łatwiej będzie nam formować kulki.
Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego – można pomóc sobie dwoma łyżeczkami.
Na koniec każdą kulkę obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
Tak przygotowane kulki raffaello schładzamy w lodówce przez minimum godzinę – najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc.
Źródło: https://primipiatti.pl/2017/03/21/zdrowe-kulki-rafaello/

4. Bounty, czyli kokosowe batoniki
w czekoladzi
e


  • 3 szklanki wiórków kokosowych (warto sprawdzić, czy nie są siarkowane)
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu ( chodzi o cukier brzozowy lub słodzik)
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka pasty kokosowej (u mnie gęsta część z mleczka kokosowego z puszki)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
Polewa:
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 40 g oleju kokosowego
  •  Wiórki wysyp na blachę do pieczenia i przez 5 – 6 minut piecz w temperaturze 175 stopni C.
    Po upieczeniu schłódź. Można tę część zrobić dzień wcześniej.
    Wsyp upieczone wiórki do miski i dodaj ksylitol, ziarnka z laski wanilii, pastę kokosową, olej kokosowy i całość wymieszaj.
    Z powstałej masy uformuj batoniki lub kuleczki i wstaw do zamrażarki na 30 – 60 minut.
    W kąpieli wodnej, w misce rozpuść czekoladę z olejem kokosowym i oblewaj batoniki.

 

 

5. Kokosanki

 

 

Ciastka owsiane

  • 115 g masła
  • 70 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g płatków owsianych
  • 70 g rodzynków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać płatki owsiane i rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut (można do lodówki, jeśli jest mocno klejące).

 

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciekawe miejsca w Polsce na wakacje

Ciekawe miejsca na wakacje

JAK NARYSOWAĆ DRZEWO GENEALOGICZNE ?